Det arkeologiska museet i Split prissätter arbetstid Pošalji

# Det arkeologiska museet i Split prissätter arbetstid Pošalji

Srednja dalmacija

Split

Pošalji svoj sadržaj

Kommentar eller Upgrade this article, skriva en ny. Registrering krävs inte

Intressant är det det äldsta museet i Kroatien. Ja, så - Det arkeologiska museet i Split är det äldsta museet i Kroatien.
Det grundades 1820 genom dekretet av den dalmatiska regeringen i Zadar. Den första regissören var läkare och arkeolog Frano Lanza. Precis som andra institutioner i detta syfte, stod den ursprungliga byggnaden av det arkeologiska museet vid väggarna i det kända Diocletians palats.

Dagens museibyggnad byggdes under perioden 1912-1914.

Sedan 1878 har museet utfärdat sin första arkeologiska tidskrift. Denna journal, med titeln Vjesnik za arheologiju i povijest dalmatinskog (tal. Bullettino di archeologia och dalmata history), sträcker sig även idag.



Museet är idag stolt över att bevara omkring 150 000 arkeologiska monument och artefakter. Här ingår ett gott tal som presenteras genom en permanent postering. Det arkeologiska museet i Split har en värdefull samling arkeologiska föremål från förhistoria, från den grekiska koloniseringen av Adriatiska havet, romerska och tidiga kristna och tidiga medeltiden. Det är verkligen ett bra ställe att besöka. Spanjorerna njuter och uppmärksammar sin historia, men varje år besöker denna institution ett stort antal gäster från utsidan. Förutom att betjäna den historiska sanningen, som presenterar stadens utveckling, har detta museum på vissa sätt blivit en turistattraktion. Många gäster, som besöker Split, är mycket intresserade av museet. De studerar utställningar och lär sig om Splits historia.

Museets arbete idag



Museet utövar ständigt systematisk arkeologisk forskning på Saloni och Issi-lokaliteter och har en praktisk samling och plats för Salona samt en praktisk samling av Issa i byggnaden av Vår Fru Batarija och platsen med samma namn i Vis.

Museets historia och utveckling hittills



Vi vet att stort intresse för kroatiska monumentala arv har funnits sedan antiken. Rika historiska händelser på dessa områden har lämnat många spår som vi noggrant studerar idag och utforskar varje dag. Museet startade sin berättelse i början av 1500-talet, då den splittrade humanisten och adelsmannen Dominik Papalić samlade i sitt hem en samling antika inskriptioner. Det finns en samling, tillsammans med Mark Marulic, "fadern för kroatisk litteratur", som finns för många promenader genom ruinerna av Salona. I atriumet på utställningshallen i det arkeologiska museet uppvisades fem ursprungliga inskriptioner - hur mycket de var bevarade från samlingen.



Nästa viktiga datum i samband med utvecklingen av museumsaktivitet var grundandet av ärkebiskopsmuseet i Split år 1750. Museet behöll en stor samling latinska inskriptioner, främst från den gamla Salona.

Det arkeologiska museet i Split grundades 1820 genom dekretet av den dalmatiska regeringen i Zadar. Inspirationen för grunden var ankomsten av kejsar Francis I till Dalmatien 1818, när han besökte Split och de högtidliga monumenten. Museets första byggnad uppfördes 1821 och var belägen i närheten av Diocletians palats östra murar, men blev snart överväldigad av det ökande antalet monument. Museet flyttade senare till byggnaden som fortfarande står idag.

Utvecklingen av kroatisk arkeologi och rollen för det arkeologiska museet i Split



Don Frane Bulic krediteras med en ny era i utvecklingen av kroatisk arkeologi. Han har varit museirektör sedan 1884 och bidrog starkt till vikten av denna institution.

Don Frane Bulic, (Vranjic, 1846 - Zagreb, 1934) är en katolsk präst, arkeolog, historiker och konservator. Han har arbetat i mer än 50 år som fältforskare, konservator och författare. Grundare av det kroatiska arkeologiska samhället "Bihać", grundat i Split 1894

Vi kan säga att han i stor utsträckning är ansvarig för att bygga den nuvarande byggnaden av det arkeologiska museet i Split, som byggdes 1914 enligt planerna för de västerländska arkitekterna A. Kirstein och F. Ohmana. Samma arkitekter har utformat i Carnuntum nära Wien en liknande byggnad också för museumssyften.

Det arkitektoniska komplexet består av en huvudbyggnad med en utställningshall på bottenvåningen och ett bibliotek och arbetsrum på golvet, ett täckt lapidarium och en anlagd trädgård. Flyttningen har tyvärr försenat kriget, så den nya museibyggnaden öppnade sina dörrar för allmänheten endast i början av 1922,



Museet genomför regelbunden arkeologisk forskning om Salona och Issa. Vid 2004 genomfördes forskning vid Narona (Vid När Metković).

Museet har en Tusculum regional byggnad vid klostret i Solin och den arkeologiska samlingen av Issa i byggnaden av Vår Fru av Batavia i Vis.

Betydande är insamlingen av steninskriptioner från Salona (ca 6 000 exemplar), en samling grekisk hellenisk keramik, romersk glas, gamla lera lampor (cirka 1600), ben, metallobjekt och en samling ädelstenar (den största i landet).

Museet har en stor samling antika och medeltida pengar (över 70 000 stycken) och har en betydande bibliotek och arkivfond. Den nya permanenta utställningen i det renoverade museet öppnades den 18 december 2000.

Idag kan alla njuta av utställningar, studera och lära sig historia.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi




Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Upgrade this article

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala