Dubrovnik naturhistoriska museum

# Dubrovnik naturhistoriska museum

Južna dalmacija

Dubrovnik

Pošalji svoj sadržaj

Kommentar eller Upgrade this article, skriva en ny. Registrering krävs inte

Historien om skapandet av Museum of Natural History i Dubrovnik börjar med de outtröttliga ansträngningarna från presidenten för Chamber of Commerce and Crafts i Dubrovnik, farmaceut och naturforskare Antun Dropc. Allt hände under andra hälften av 1800-talet, då man vidtog en åtgärd för att samla in de material som behövdes för att utrusta tekniska och naturvetenskapliga kontor, vilket var en förutsättning för inrättandet av Tekniska skolan.

Antun Drobac, med hjälp av sina medborgare och lokala institutioner, arbetade intensivt med att samla en privat och naturhistoria och kulturhistorisk samling av Chamber of Commerce and Crafts, som huvudsakligen bestod av mineraler. Genom arbete och insamling samlades fler föremål än vad som behövdes, men ändå avvisade den wienska regeringen begäran om att inrätta en skola. Drobac tvekade inte, men kom på idén att inrätta ett lokalt museum. Så här grundades Museo Patrio-museet 1872, och det invigdes året efter i storhallen i kommunpalatset. Efter Dropcs död (1882) valdes amatörens naturforskare, samlare och förberedare Baldo Kosic till chef för museet. Under hans arbete och ansträngningar blomstrade studien av Dubrovnik-faunan. Under denna period samlades nästan kompletta samlingar av fåglar, fiskar, amfibier, reptiler och däggdjur i regionen Dubrovnik.

Efter Kosics död, på grund av det faktum att ett stort antal föremål samlades, fanns det behov av ett nytt utrymme. 1932 flyttades museet till de nyrenoverade lokalerna på första våningen i St. John's Fortress, när dess namn ändrades till "Dubrovnik Museum". De delas sedan upp i specialavdelningar: naturhistoria, kulturhistoriska, arkeologiska, etnografiska och maritima samlingar. Efter att museet fick andra utställningar 1950, ockuperade Natural History Department hela första våningen i St. John's Fort.

1952 fattades ett beslut om att flytta naturhistoriska avdelningen till slottet Crijević-Pucić. Sedan växer avdelningen till ett museum för naturhistoria. På grund av den intensiva insamlingen av nytt material, inklusive produktion av dioramas, blev utrymmet knappt vid den tiden, och 1957 slogs museet samman med JAZU Biologiska institut till en kultur- och utbildningsinstitution, och flyttade på detta sätt till byggnaden av det före detta benediktinska klostret på Lokrum, där invigdes 1962 för besökare.

En jordbävning som inträffade 1979 skadade klosterbyggnaden i sådan utsträckning att museet stängde. Samlingarna lagrades i fästningen St. John. Kort därefter lämnades museet utan professionell personal. Det var först i början av 2009 som Dubrovnik naturhistoriska museum återupprättades, då det högtidligt öppnades vid Androvics palats i mars samma år.

Museet har unika utställningar och olika utställningar. Bland utställningarna kan du se alla djurarter som normalt lever i Dubrovnik-området. Det är ett bra ställe att tillbringa en eftermiddag.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi




Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Upgrade this article

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala