Mimara Museum Zagreb Kroatien

# Mimara Museum Zagreb Kroatien

Središnja Hrvatska

Zagreb

Pošalji svoj sadržaj

Kommentar eller Upgrade this article, skriva en ny. Registrering krävs inte

Mimara Museum ZagrebMimar-museet i Zagreb är ett av de rikaste museerna när det gäller utställningar. Det grundades av en donation från samlaren Ante Topić Mimara och öppnades för allmänheten 1987.

Idag är museet inrymt i den nyrenässansbyggnaden i det tidigare gymnastiksalen som stod färdig 1898 enligt designen av de tyska arkitekterna Ludwig och Hulssner.

Dagens museum innehar 3 750 konstverk. Bland konstverken kan vi skilja på nära 450 målningar av olika europeiska skolor och mästare från perioden gotisk, renässans och mannerism till barock, 1800-talet och postimpresjonism från början av 1900-talet.

Den permanenta utställningen är indelad efter materialtyp, men är kronologiskt komplex:

Bottenvåningen visar artiklar från glaskollektionen, orientaliska mattor och verk från Mellanöstern och Fjärran Östern konst.

På första våningen presenteras arkeologiskt material följt av kronologisk ordning, sen antikvitet och många europeiska skulpturer och konsthantverk.

Den andra våningen är avsedd för målning.

Museet har oerhört värdefulla användbara och dekorativa glasvaror. De går tillbaka till det forna Egypten (från det andra årtusendet f.Kr.), från antiken och tidig medeltid, från islamiska länder (mellan 900- och 1400-talet), från Venedig som ett viktigt centrum för glasframställning och från andra europeiska länder. (från 1500- till 1800-talet). Besökare i samlingen kan se representativa exemplar av borstat och graverat glas med tyskt ursprung och utmärkta artefakter från tjeckiskt glasproduktion från 1800-talet.

Det finns en intressant samling av textilier, med orientaliska mattor från Persien, Turkiet och Kaukasus, från 16 till 20-talet.

Far Eastern art presenteras av många utställda föremål från kinesisk konst. Dessa är särskilt värdefulla exemplar av brons, keramik och porslin. Förutom de nämnda artiklarna kan du också se några gjorda av sällsynta material som jade eller noshörningshorn. Utställningar är också gjorda av trä, horn, elfenben, snidad lack och föremål dekorerade med emalj.

Ikonsamlingen domineras av de bästa exemplen på Veneto-Byzantine, Greco-Byzantine, Moskva och Novgorod-skolor för måleri. Det finns också föremål från 600- till 12-talet med ursprung i Palestina, Antiochia och Mindre Asien.

Det mesta av målningskollektionen består av verk av europeiska mästare. Verken härstammar från skolor och verkstäder från 1200- till 1900-talet, med olika stilistiska drag.

En del av museets innehav är teckningar. I denna samling kan vi påpeka mycket värdefulla verk av europeiska mästare (Bronzino, Ch. Le Brun, C. Lorrain, F. Guardi, Gericault och andra), och till och med miniatyrer som kommer från Kina, Armenien, Iran och andra östländer.

En specialhall på byggnadens andra våning är tillägnad Anti Topić Mimara.

Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Upgrade this article

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala