Cathedral of St. Duje i Split - Att besöka i Split Kroatien

# Cathedral of St. Duje i Split - Att besöka i Split Kroatien

Srednja dalmacija

Split

Pošalji svoj sadržaj

Kommentar eller Upgrade this article, skriva en ny. Registrering krävs inte
article
Läge
Split
17.08.2017. 08:49 dodajeIvan

En av de viktigaste sevärdheterna i Split är verkligen katedralen i St. Duje. De säger att detta är den äldsta katedralen i världen, så vi försöker beskriva det så bra som möjligt.
Katedralen i Split är tillägnad den välsignade jungfru Maria. Det är känt som katedralen i st. Dujma och Sv. Duje. Split Cathedral ligger i Diocletians palats komplex, Peristyle, och var ursprungligen Imperial mausoleum. Den första byggnaden byggdes i början av 4: e århundradet, och senare renoverades i katedralen. Man tror att denna katedral är den äldsta katedralen i världen.

Katedralen är inte tänkt i början. I byggnaden av dagens katedral, som byggdes på 4: e århundradet, hölls mausoleet för den romerska kejsardiokletianen. På tröskeln till kejsarens död, i den 63: e edicten i Milano, gavs kristna friheten att bekännas av tro, så de var i Salona. Salon vid den tiden var administrativt centrum i provinsen Dalmatien, där de byggde en basilika över gravar kristna martyrer som har blivit säte för pilgrimsfärder och kulten av helgon. På 7-talet krascha avar och slavar salong. De överlevande invånarna flydde till öarna, varav efter en tid kom några av dem till fastlandet och bosatte sig i ett övergiven kejserligt palats. Med tiden förvandlade de kejserliga mausoleet till en kristen kyrka, avlägsnade de hedenska avguderna och sarkofagen där bilen vilade. Från den förstörda basilika på Salona, ​​överfördes ben heliga martyrer Diocletianus avrättades: Duje, den första biskopen i Salona och Anastasia, arbetare, som lagras i kejsarens mausoleum tillägnat storstads kyrkan.Idag har vi skrivna journaler - övergiven bevarad i den splittrade kronan av Thomas Archdeacon från 1200-talet, där han skrev att den första ärkebiskopen av Split var Ivan Ravenjanin på 7-talet. Ivan Ravenjanin organiserade och redigerade Split kyrkan.

Erkännande av katedralen i SplitVi kan känna igen katedralen i Split vid trädörren som gjordes av hemmakaren Andrija Buvina i 1214. Han huggade 28 scener av Jesu liv i valnötträ. Dörrarna är väl bevarade, med undantag för de nedre extremiteterna som skadas av förbipasserande. Buvina är en gateway till rariteter i europeiskt konstarv, särskilt på grund av att brons romanska dörrarna är mycket större än träden av samma period.

Det antas att klocktornet i katedralen byggdes på 1200-talet. Den teorin går hand i hand med ett par historiska uppgifter, särskilt 1257 års jubileum för namnet Kolafis (Golubica), änken av Split Prince Ivan Krcka, som givare av ett klocktorn. Den lokala traditionen gav henne hennes kredit och höjde predikstolen i katedralen.

Den äldsta världskatedralen ligger i SplitNär vi skriver, eller pratar om kristendomen i kroat, finns det åtminstone en ironi. Många vet inte det, så låt oss förklara. Namnlösa: Det faktum att Split Cathedral och den äldsta katedralen i världen är mycket intressant. Det hade inte varit så konstigt att denna katedral inte ligger inom Diocletians palats, därför inom kejsarens palats, som en gång var en av de mest förföljande kristna.

Riktigt historiskt och kulturellt arvSplit katedralen byggdes i det fjärde århundradet som mausoleet för den romerska kejsaren Diocletian. Katedralen i St Duje är känd för sin trädörr, som gjordes av Andrija Buvinas hemmafru i 1214. I kransen av tjugofyra berättelser om Jesu liv, Dörrarna är mycket väl bevarade, med undantag för den nedre delen som i tid har skadats av förbipasserande genom att passera genom dörren. Dörrklockorna är rariteter i det europeiska konstarvet, eftersom de sällsynta dörrarna är tillverkade av trä och har bevarats hittills. Katedralen är också känd för sitt långa och vackra klocktorn, en kombination av romansk och gotisk arkitektur, vars konstruktion startade på 1200-talet.Särskilt intressant är två medaljonger med band, där arkeologer och Split tradition känner igen porträtten av kejsaren Diocletian och hans fru Priscilla. Intressant är byggandet av kupolen murverk av tegelarrangemanget av tegelstenarna i det nedre och cirkulära arrangemanget i den övre tredjedelen. Kupolen skenade med en glittrande mosaik såväl som den i Vestibulu.

Till vänster om ingången till katedralen finns en sekelskans prekestol från 1200-talet. Den var byggd av en dyrbar grön porfyr, en gång helt förgylld. Höger sida altar var tillägnad den saloniska biskopen och martyren St. Sveti.

Särskilt en vacker central relief på sarkofagen med representationen av Kristi välsignelse. Konstnärens arbete, skulptören Dalmatinac, visar att Kristus gjort allt mer bekvämt. Huvudalteret uppfördes någon gång mellan 1685 och 1689. I norra nischen finns ett altar som gjordes av den venetianska skulptören Morlaiter 1767, där 1770 ligger kraften i St. Duje från Bonins altar. Det viktigaste arbetet i katedralens barockgrävning var träbänkbaserna som ursprungligen stod framför huvudalteret, huggade även under första hälften av 1200-talet.

Intressanta fakta om Split katedralenNedanför mausoleet i katedralen är en krypt dedikerad till St Lucia, jungfru och den kristna martyren. I katedralen sparas idag för evangelisten St. Dujma från andra hälften av sjätte århundradet. Detta är det äldsta manuskriptet skrivet på pergament bevarade på jorden i Kroatien. Besökare i katedralen kan titta på de historiska detaljerna som dateras tillbaka till kejsardiocletianernas tid.

Blandt treasuryvärden är värdefulla arkivdokument, medeltida koder (Historia Salonitana), många reliker, silveralter altar. Dujma från första hälften av 1400-talet. Det finns också en tankeväckande matta, keramik och mirakulös ikon av Our Lady of klocktornet som tagits från kyrkan ovanför Iron Gate.

Förutom hela rikedom av historiska dokument, kulturarv och bevarande av Split Cathedral, kommer en artikel som publiceras på CNN-portalen säkert att publiceras, bland annat i artikeln "20 vackraste ställen i Kroatien" Duje. Ett stort antal turister besöker denna kända kyrka varje år och beundrar konstverket och historiska byggnader som omger själva katedralen.

Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Upgrade this article

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala