Nationalparker nära Zadar Kroatien

# Nationalparker nära Zadar Kroatien

Sjeverna dalmacija

Zadar

Pošalji svoj sadržaj

Kommentar eller Upgrade this article, skriva en ny. Registrering krävs inte

Om du är i Zadar eller dess omgivning, befinner du dig i ett naturligt område, bland annat det finns även 3 nationalparker i närheten och flera naturparker. Kornati, Krka och Paklenica är 3 helt olika parker. Kornati med sina 89 öar och öar, Krka med sina vattenfall och Paklenica bergen ger otrolig variation i ett litet område, så det är svårt att skilja en av dem från en besökslista.

Nationalparken Kornati (30 km från Zadar)Det är en till synes ödelös plats, men Kornati är rik på alla sätt i ordet. Faktum är att Kornati National Park utgör en stor del av öns grupp öar i Adriatiska havet. Kornati ligger i den kroatiska delen av Adriatiska havet i centrala Dalmatien. Om du tittar på kartan över den kroatiska ön kan du hitta Kornati om du ser väster om Sibenik.

Kornati nationalpark proklamerades 1980 då den placerades under skydd. Den totala ytan på parken är cirka 220 kvadratkilometer och består av större och mindre öar och klipporna som kommer från Adriatiska havet. Av det totala området Kornati är endast ¼ av fastlandet upptaget. Resten av nationalparken är havet och den levande världen som bor där. De ligger cirka 20 mil från Zadar. Om du vill besöka nationalparken Kornati från Zadar kan du köpa biljetter till organiserade turer varje dag i många Zadar-kontor, även på gatorna.

Mer om nationalparken Kornati

Kornati pored ZadraZadar national parks

Från Zadar till nationalparken Kornati

National Park PaklenicaEfter sin proklamation är Nacional Paklenica Paklenica den andra i Kroatien. Det har förklarats en nationalpark sedan 1949, eller mer exakt, den 19 oktober 1949. Paklenica proklamerades en park och några månader efter Plitvice Lakes National Park.

Det är intressant att notera att Paklenica först proklamerades National Park 1929, men enligt de dåvarande lagarna bör proklamationen ses över varje år - vilket inte har gjorts, och i åratal har Paklenica varit utan nationalparkens status.

Den 7 juli 2017 inkluderades Paklenica National Park också på UNESCO: s lista över världsarvsliv i Europa, som en del av det gemensamma världsarvet i 13 länder som kallas bökskogar i Karpaterna och andra delar av Europa. De högsta topparna i parken är: Vaganski vrh (höjd 1757 meter) och toppen av det heliga berget (höjd 1753 meter).

Läs mer om NP Paklenica

 

Pakelnica pored Zadra

Zadar County National ParksNationalparken Krka (30 km från Zadar)Krka National Park, känd för sina magnifika vattenfall, ligger nära Skradin i Sibenik-Knin-länet. Den näst mest besökta nationalpark i Kroatien turister har att erbjuda många värde exceptionellt bevarad natur och vackra landskap till kulturella sevärdheter och en aktiv semester. Om du är naturälskare eller vill utforska kulturen i lokalbefolkningen är NP Krka ett idealiskt resmål för dig.

Parken täcker 109 km² av ytor av floden Krka och den lägre strömmen av floden Čikola, och längden av floden Krka är 72,5 km, som är den 22: e floden i Kroatien. Dess vattenfall har en sammanlagd droppe på 225 meter.

En av de viktigaste sakerna som man ofta glömmer att nämna är den vackra Skradinstaden med vilken nästan varje resa till NP Krka börjar. Med mindre än 500 invånare erbjuder Skradin ett historia och kulturarv som kan locka till sig många större städer.

Det är ca 1 timmes bilresa från Zadar, ca 30 km. I herrgården kör varje halvtimme från Skradin båten till ingången till nationalparken.

Mer om NP Krka

Krka nacionalni park ZadarNational Park near Zadar 

Vransko Lake Nature ParkVransko Lake Nature Park som lever i parkområdet. Det finns också barrskogar som Aleppo tallskogar som planteras i södra delen av sjön. I norra delen av parken finns ek- och svarta ekskogarligger 20 kilo söder om Zadar, nära Biograd och Pakostane proklamerades en park år 1999. Den täcker 57 kilometer kvadratkilometer. Vransko Sjön är den största naturliga sjön i Kroatien, och den skapades som ett karsticfält fyllt med vatten. Sjön är kryptodryck, vilket innebär att ytan ligger över havsnivån, medan botten ligger under havsytan. Sjön är ett djup på 2 till 5 meter, och eftersom det ligger nära havet, tränger den underjordiska vattenvägen in i sjön och gör den mildt salt. Sjön samlar in många nederbördsvatten och vatten från de omgivande floderna.

Sjön är ett livsmiljö av träskartade arter som utgör cirka en tredjedel av de 148 växter.

Läs mer om Vrana Lake

Vransko jezero pored Zadra

 


Telašćica Nature ParkTelašćica Nature Park är ett område rikt på sorter, eller bättre att skriva motsägelser. Det ligger på ön Dugi otok, så vi har ett parkområde å ena sidan som vi beskriver som ett lugnt och lugnt kustområde med vackra stränder, medan den andra sidan av parken (och ön själv) beskrivs av vilda branta klippor och stenar som först gör det otillgängligt och svårt att erövra.

Det är intressant att notera att i den sydöstra delen av Dugi otok är det den största och säkraste naturliga hamnen på Adriatiska havet.

Mer om Telascica

Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Upgrade this article

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala